Studijska posjeta “Najbolje prakse socijalne ekonomije” u Srbiji

🍀 Predstavnici Udruženja „OAZA“ bili su dio studijske posjete „Najbolje prakse socijalne ekonomije“ u Srbiji, koja je održana od 3. do 8. 04. 2022. godine, koja je okupila mlade ljude iz sfere socijalnog preduzetništva kao i ljude koji se bave aktivnim radom sa osobama sa intelektualnim teškoćama. Učesnici su imali priliku posjetiti nekoliko društvenih preduzeća.
🍀 Osnovna ciljna grupa ovih projekata su osobe sa invaliditetom, koje se angažuju sa ciljem da se kroz profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje vrate u društvene tokove, da povrate dostojanstvo i ekonomsku stabilnost. Ostale ciljne grupe su korisnici usluge pomoć u kući i druga stara, nemoćna i invalidna lica koja su socijalno ugrožena, a koja nisu u stanju da održavaju higijenu, za koje se usluge obavljaju besplatno.
🍀 Sa područja Beograda učesnici su posjetili Udruženje “Evo ruka”, Zemun. Ovo udruženje se odnosi na program inkluzivnog obrazovanja, značaj psihološke pomoći roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, prije svega samohranim majkama, gdje se mentalno osnažuju da budu jake.
🍀 “Naša kuća” je drugo socijalno preduzeće čija je vizija da osigura opstanak osoba sa intelektualnim poteškoćama i nakon smrti roditelja. Ovdje članovi rade na proizvodnji japanskog papira.
 
 
 
 
🍀 Sa područja Aleksinca učesnici su posjetili Caritas Aleksinac, hostel Teresanium, kao i druge projekte sa područja Aleksinca sa društvenom misijom.
🍀 Sa područja Šabca učesnici su posjetili Hemijsku čistionu (vešeraj), a u Općini Bogatić učesnici su imali priliku posjetiti Avliju održivog razvoja d.o.o. Bogatić.
🍀 U gradu Subotica učesnici su posjetili Caritas Subotica, Servis za bicikle kao i Pekaru „Zvijezda“. Ova pekara je jedan primjer dobre prakse i velikog rada i truda uposlenih.
🍀 Pored programa studijske posjete, učesnici su imali obilazak Beogradske eparhije, gde je monsinjor Stanislav Hočevar ugostio učesnike projekta, kao i obilazak Beograda, posebnih mjesta u okolini.
🍀 Projekat “Employ yourself” sufinansira Evropska unija kroz program Erasmus+Programme, a vodi ga Caritas BiH, u saradnji sa nacionalnim Caritasom iz 7 drugih zemalja: Albanija, Bugarska, Grčka, Italija, Kosovo, Crna Gora i Srbija.
🤝 Zahvaljujemo se organizaciji Caritas BiH na pozivu.

Pratite nas i na našim socijalnim mrežama

Share on facebook
Share