Okupacione radionice za osobe sa intelektualnim teškoćama

Radno - okupacione radionice

Efikasnost ekspresivnih tehnika u odnosu na običnu verbalnu komunikaciju imaju i svoju anatomsko – fizološku utemeljenost. Naime, naši osjećaji i stanja bolje korespondiraju sa desnom- sintetičkom i intuitivnom hemisferom mozga, nego s lijevom – analitičkom i kauzalnom hemisferom u kojoj je smješten i centar za govor.

Isto tako, posebno je značajno da naši mehanizmi odbrane i potiskivanje emocija (racionalizacija, negiranje, projekcija) zahvataju upravo kognitivne sfere, mišljenje i govor, pa je zbog toga važno raspolagati i onim tehnikama koje omogućavaju izražavanje i upoznavanje vlastitih emocija i stanja putem nekih drugih kanala koji nisu racionalno- verbalni, a ekspresivne tehnike nam upravo otvaraju takvu mogućnost.

Cilj naših radionica je upravo jačanje kreativnog potencijala naših korisnika, kao i pružanje prilike da svoje unutrašnje stanje i vanjsku situaciju upoznaju na različite načine, što im omogućuje kreativnu prilagodbu njihovoj svakodnevnici.

Ovaj projekat obuhvata najveći broj korisnika, jer kroz različite radionice okuplja preko 45 korisnika različitog stepena intelektualnih teškoća. Okupacione radionice se održavaju svakodnevno prema rasporedu rada radionica, a obuhvataju sljedeće oblasti:

Art terapija / radionica

Pojam art terapija (Art Therapy) se odnosi na terapiju kroz likovni izraz. Art terapija spada u grupu kreativnih terapija ili terapija umjetnošću (Arts Therapies), Art terapija je vrsta psihoterapije u čijem je fokusu likovno izražavanje kao sredstvo ekspresije emocija i misli, te razrješavanja psiholoških konflikata. U našem udruženju art radionica se održava dva puta sedmično, grupu čini 15 (petnaest) korisnika i voditelj radionice. Voditelj art terapije stimuliše,prati i nadzire rad i krativnost korisnika u izradi slika, nakita, kutijica za nakit, čestitki ciljano kreiranih za svaki praznik i priliku. Svi proizvodi bivaju na najindividualniji i najdekorativniji način izrađeni. Materijali koji se koriste i nabavljaju služe još većoj autentičnosti naših proizvoda, tako da se slike izrađuju zrnevljem, staklom, suhim i vještačkim cvijećem, boje se akrilikom, voštanim bojama. Izrađujemo i slike na staklu, kutijice se dekoriraju perlicama, dekupaž tehnikom, dekorativnim platnom, sprejevima, školjkama i kamenčićima, staklom i sl. Ukrasne flaše i nakit su također, unikatni proizvodi naše art radionice.

Realizuje se dva puta sedmično u jutarnjim satima, te je obuhvatala minimalno 15 korisnika koji su izrađuju unikatne rukotvorine od različitih materijala, te na ovaj način stiču kompetencije za svakodnevni život u lokalnoj zajednici. Voditelj radionice je Džehva Kazić.

Radionica za izradu ramova

Najveći značaj ove radionice ogleda se u kompletiranju i finišu proizvoda nastalih u art radionici. Voditelj radionice i korisnici, kategorično odabrani s lahkom intelektualnom poteškoćom, rade na izradi dimenzionalno i nijansno odgovarajućeg rama za slike. Postavljanje rama na sliku predstavlja kompletiran proizvod koji je po tome spreman za prodajnu izložbu.

Keramička radionica

Ova radionica je za naše udruženje od posebnog značaja jer uključuje sve korisnike bez obzira na kategoriju njihove intelektualne poteškoće. U ovoj radionici se direktno forsira kreativnost i fina motorika članova. Korisnici oblikuju po želji ili po zadatku oblike od gline koji se onda uz pratnju voditelja dovršavaju pečenjem, bojenjem i ukrašavanjem.

Radionica za izradu sapuna

Zahvaljujući donaciji iz Francuske naše udruženje raspolaže posebno prilagođenoj mašini za izradu sapuna. Zbog specifičnosti i boljeg nadzora nad radom korisnika, osmišljen je poseban raspored učestvovanja u ovoj radionici. 

Ova radionica okuplja 5 korisnika sa lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama. Uz pratnju voditelja radionica u sklopu ove radionice korisnici stvaraju proizvode u vidu sapuna različitog oblika i boja nastalih upotrebom prirodnih materijala. Voditelj radionice  Midhat Karahmet.

Tkačka radionica

Korisnici ali i uposlenici „Oaze“ s ponosom ističu i svoje proizvode nastale u tkačkoj radionici. Ova radionica je vid okupacione terapije u kojoj u međuvremenu postoji čitav atelje rukotvorina. I u ovoj radionici ima zadataka za svakog korisnika bez obzira na njegove sposobnosti. 

Realizuje se dva puta sedmično u poslijepodnevnim satima, a u radionicu je uključeno minimalno 12 korisnika sa lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama. Korisnici u sklopu radionice stvaraju proizvode kao što su: šalovi, kape, stoličarke i sl. Voditelj ove radionice je Ševala Đip.

Svijećarska radionica

Proizvodi ove radionice nude razne oblike svijeća, također aranžirane za posebne prilike s individualnim i unikatnim ukrasima. Voditelj radionice koordinira cijeli postupak stvaranja i dizajniranja svijeća. Radi opreznosti u radu s vrelim voskom u ovoj radionici radi pet naših korisnika uz nadzor voditelja.

Održava se tri puta sedmično u jutaranjim satima, a ovom radionicom je obuhvaćeno minimalno pet korisnika sa lakšim stepenom intelektualnih teškoća.Voditelj radionice je Ševala Đip.

Radionica za izradu nakita

Radionica koja se realizuje dva puta sedmično za članove Udruženja „Oaza“, predstavlja kreativnu radionicu u kojoj upotrebom perli i ukrasa različitih boja  i oblika nastaju unikatni proizvodi kao što su: narukvice, naušnice, privjesci i sl. Voditelji radionica Ševala Đip i Džehva Kazić.