Ko smo mi?

ISPUNIMO SRCA, VRATIMO OSMIJEH

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza” osnovano je u oktobru 1960. godine pod nazivom “Gradsko društvo za pomoć mentalno retardiranim licima”. Na osnivačkom listu Udruženja “Oaza” potpisano je 87 osoba, uglavnom roditelja i stručnih osoba. 

Prvo sjednište Udruženja “Oaza” bilo je u prostorijama Zavoda Mjedenica, gdje je Udruženje i djelovalo do 2005. godine. 2002. godine Udruženje raspisuje javni poziv za prijedlog naziva Udruženja, te nakon mnogobrojnih pristiglih prijedloga, većinom glasova punom nazivu Udruženja dodaje se i skraćeni naziv “Oaza”.

Tokom 51 godinu postojanja mjenjao se naziv Udruženja, da bi Skupština Udruženja 2009. godine donijela odluku o trenutnom nazivu organizacije, što je potvrđeno u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo.

Do 2005. godine Udruženje “Oaza” je koristilo prostorije u Zavodu Mjedenica, te jednu prostoriju u Srednjoj školi za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, da bi u septembru mjesecu Općina Novi Grad Sarajevo donijela odluku o besplatnom ustupanju prostorija na Teheranskom trgu do broja 6, gdje se i trenutno nalazimo. U tim prostorijama su se stekli uslovi za aktivan rad sa korisnicima, te ralizaciju projekata u koji pružaju direktnu podršku osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim porodicama.

Ljubav dijeli

"Dragi moji prijatelji, krenite za mnom, danas vas vodim u kuću sreće, gdje su sloga, prijateljstvo i pozitivna energija na prvom mjestu. Pitate se gdje se nalazi? Nalazi se tamo gdje se uporni kreativci, na razne načine, bore da ostvare svoja prava za bolje sutra, sebe i svojih prijatelja... Pišem vam o njihovoj upornosti i drugarstvu - pitate se kako se zove ta porodica? To je najjača i najsnažnija porodica - ime joj je OAZA.
aJLA HUSEINOVIĆ

Zavirite u našu kuću...

Pratite nas na drtuštvenim mrežama