Plavi artizam

🎨U protekle dvije sedmice članovi Udruženja “Oaza” su u muzeju Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine imali priliku stupiti u interakciju sa originalnim umjetničkim djelima putem aktivnosti programa “Plavi artizam”.
🎨Jedna grupa je stvarala prizore imaginarnog grada suhim pastelom na crnoj podlozi u kontekstu samostalne izložbe Adnana Dupanovića pod nazivom “Živo bilo čovjeka”.
Druga grupa je imala privilegiju da se upozna sa selekcijom postera vrsnog bh. i svjetskog grafičkog dizajnera Čedomira Kostovića. Njihov zadatak je bio da uz pomoć kolaž papira kreiraju svoj poster. Ova kreativna vježba se temeljila na teoriji Geštalt psihologije.
🎨“Plavi artizam” je muzejsko-obrazovni program čije aktivnosti su razumno prilagođene potrebama mladih s teškoćama u razvoju. Cilj aktivnosti koje uključuju vježbe disanja u pokretu, diskusiju o selektovanim originalnim umjetničkim djelima i kreativno – manuelni rad je da razviju vještine socijalizacije i komunikacije, samopouzdanje i samopoštovanje kod učesnika, te da potaknu estetsko iskustvo. Umjetnička galerija BiH ovim programom želi pružiti dodatne mogućnosti za socijalnu inkluziju mladih s teškoćama u razvoju.

Pratite nas i na našim socijalnim mrežama

Share on facebook
Share