Radno –okupacione radionice za osobe sa intelektualnim teškoćama

Projekat pod nazivom “Radno – okupacione radionice za osobe sa intelektualnim teškoćama”  namjenjen je populaciji osoba sa intelektulanim teškoćama nakon navršenih 20.godina života koji nemaju okupaciju slobodnog vremena. I to kroz četri radno – okupacionie radionice: - Art radionica, - Svijećarska radionica, - Radionica za izradu ramova - Tkačka radionica. Cilj aktivnosti  radionica je jačanje kreativnog potencijala naših korisnika, kao i pružanje prilike da svoje unutrašnje stanje i vanjsku situaciju, motoričke sposobnosti upoznaju na različite načine, što im omogućuje kreativnu prilagodbu njihovoj svakodnevnici. Pažnju smo posvetili želji korisnika u odabiru radionice, ali naravno i mogućnostima za rad u određenoj radionici. U aktivnostima je uključeno 40 korisnika Udruženja Oaza. Projekat je podržala Općina Novo Sarajevo. Korisnici Udruženja “Oaza” edukovani su na polju likovnog odnosno art stvaralaštva koji se sastojai od izradi čestitkih različitim tehnikama, izrada slika različitim tehnikama, ukrašavanje flaša, čaša i vazni. Izrada nakita od peril i kutija za nakit. Korisnici koji su obuhvaćeni ovim projektom imali su za priliku da tokom realizacije aktivnosti korisno provode slobodno vrijeme, steknu znanja iz oblasti umjetničkog I kreativnog stvaralaštva povećaju svoje opće psiihofizičko stanje. Korisnicima je zahvaljujući realizaciji ovog projeka tokom nekoliko mjeseci omogućeno zajedničko druženje gdje su usvajali I koristili svoja dosadašnja znanja I primjenjivali ih u aktivnostima u kojima su bili ukljućeni. Projekat je vidno uticao pozitivno na korisnike koji su svoje slobodno vrijeme ispunjavali na adekvatan način što je I bio cilj ovog projekta. Kroz radno– okupacione radionice ravnopravno su bili zastupljeni I muskarci I žene, odnosno pokušali smo naći jednak omjer  I uključenost korisnika u radionice. Važno je napomenuti da smo u određenim prilikama kada smo u Udruženju imali  značanje događaje, imali smo izložbu  dosadašnjih radova, rukotvorina naših korisinka. Također, imali smo izložbe I van našeg Udruženja gdje su građani I prijatelji ove populacije imali priliku se upoznati sa našim radom u radno – okupacionim radionicama. Ovakav uticaj projekta ima značaj u boljem prihvaćanju I razbijanju predrasuda o osobama sa intelektualnim teškoćama u društvu i zajednici.