Uspješno realizovane IX SPORTSKE IGRE OAZE – SIO 2019

Devete Sportske igre Oaze – SIO 2019 su uspješno realizovane i ove godine, u periodu od 03. do 06. oktobra u Sarajevu.

Tokom ova četiri dana koliko su trajale Sportske igre Oaza takmičari su se borili za odličja u osam sportskih disciplina: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe sa višestrukim poteškoćama.

Učešće u takmičenju uzeli su ekipe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makadonije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske. 

Na ovogodišnjim Sportskim igrama Oaze – SIO2019 ukupno je učestvovalo 473 takmičara/ke, a uspješnoj realizaciji takmičenja dalo je podršku 82 pratitelja/ke i 74 volontera/ke.

Takmičari/ke Udruženja OAZA osvojili su veliki broj medalja, pokazali se kao sjajni domaćini i odlični volonteri.

I ove godine organizatori Sportskih igara Oaze, Udruženje Oaza ispunilo je primarni cilj ovog takmičenja, da na najbolji način, kroz sport promoviše mogućnosti i sposobnosti osoba sa intelektualnim invaliditetom, te time prvenstveno promijeniti svijesti ljudi, kako bi se stvorio ravnopravan status osoba sa intelektualnim invaliditetom u društvu, odnosno zadovoljavanje prava grantovanih Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija ( Article 30 UN CRPD http://bit.ly/2MyAcsY). 

Međunarodno takmičenje osoba sa intelektulanim teškoćama održano je u uz pomoć Švedske nevladine organizacije #MYRIGHT – Empowers people with disabilities koja okuplja preko dvadeset organizacija osoba sa različitim invaliditetom za međunarodnu razvojnu saradnju.

Tokom 4 dana trajanja SPORTSKIH IGARA OAZE 2019 takmičenja su se održavala na različitim lokacijama, i to na:
Olimpijski Bazen Sarajevo Vistafon Sport Club Centar za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” – zvanično Dvorana Ramiz Salčin Sportska Dvorana Mirza Delibasic Radon Plaza Hotel – Sarajevo
Svečano otvorenje održalo se u dvorani JP “ONSA”doo Sportska dvorana “Novo Sarajevo”
Partneri koji su podržali ovo međunarodno takmičenje i dali punu podršku su:
KLAS d.d. Sarajevo OAZA Vispak Meggle
Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su učestvovali na bilo koji način da 9.SPORTSKE IGRE OAZE prođu tako da svi učesnici budu zadovoljni.
Zahvaljujemo se JU Treća gimnazija Sarajevo čiji su učenici izrazili želju da budu volonteri na ovogodišnjim igrama, kao i svim ostalim osobama koji su se javili da budu bio našeg volonterskog tima.

 

Udruženje Oaza

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ osnovano je još 1960.godine od strane roditelja i prijatelja ove nama drage populacije. Udruženje trenutno broji 536 korisnika osoba sa intelektualnim teškoćama. „Oaza“ nudi razne sadržaje u cilju unapređenja i stimulacije psiho-fizičkih sposobnosti naših korisnika. Okupacione radionice su jedna posebna oblast koja svakodnevno rezultira unikatnim rukotvorinama naših korisnika i voditelja radionica. Art , tkačka radionica, radionica za izradu sapuna, keramička radionica te sviječarska razvijaju grubu i finu motoriku ali najvažnije nam je da u tim radionicama nastaju nova prijateljstva i lijepo iskorišteno vrijeme.