SPORTSKE IGRE OAZE 2017

Od 05.10. do 08.10.2017 godine u okviru projekta “SPORT JE MOJE PRAVO”održano je veliko međunarodno sportsko takmičenje za osobe sa intelektualnim teškoćama “SPORTSKE IGRE OAZE 2017”

Realizacijom aktivnosti u prethodnom periodu kao finalni produkt projekta uspješno je održano veliko međunarodno takmičenje Sportske Igre Oaze 2017. Međunarodno takmičenje Sportske Igre Oaze je prepoznato od strane lokalnih institucija kao veoma značajan događaj za promovisanje sposobnosti osoba sa intelektualnim teškoćama, izjednačavanje mogućnosti i prava na sport zagarantovanog UN Konvencijom o pravima osona sa invaliditetom. Lokalne vlasti su dale podršku i u određenoj mjeri pomogle u realizaciji projektnih aktivnosti.

Održana je press konferencija za medije na kojoj su prisustvovali ispred organizatora:
– Direktor Udruženja OAZA Armin Smajlović
– PR Udruženja OAZA Nerina Hodžić
– Direktorica Specijalne olimpijade BIH Kada Delić Selimović
– Ambasador Sportskih igara OAZE Amel Tuka

Mediji su imali priliku dobiti sve potrebne informacije o Sportskim igrama OAZE 2017.

Održani su takmičenja iz : plivanja, atletike, boćanja, MATProgram (Motor activity training program bio je namjenjen za najtežu kategoriju – osobe sa višestrukim smetnjama), kuglanja, nogometa, stonog tenisa, i košarci.

Volonterski duh u Bosni i Hercegovini je na visokom nivou što pokazuje i učešće velikog broja volontera koji su nesebično radili na kompletnoj organizaciji ovog takmičenja. Sa nama su tokom takmičenja bili volonteri svih starosnih kategorija: učenici, studenti, penzioneri i naravno reditelji naših korisnika. Svi oni su dali veliki doprinos u organizaciji Sportskih igara i od srca im se zahvaljujemo.

SPORTSKE IGRE OAZE 2017,  još jednom  su pokazale zašto su najznačajnije i najveće u ovom dijelu Europe..

Praktična primjena UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, mjenjamo svijest, #ponosninasebe,

Vidimo se 2018. godine u isto vrijeme na istom mjestu…….

Udruženje Oaza

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ osnovano je još 1960.godine od strane roditelja i prijatelja ove nama drage populacije. Udruženje trenutno broji 536 korisnika osoba sa intelektualnim teškoćama. „Oaza“ nudi razne sadržaje u cilju unapređenja i stimulacije psiho-fizičkih sposobnosti naših korisnika. Okupacione radionice su jedna posebna oblast koja svakodnevno rezultira unikatnim rukotvorinama naših korisnika i voditelja radionica. Art , tkačka radionica, radionica za izradu sapuna, keramička radionica te sviječarska razvijaju grubu i finu motoriku ali najvažnije nam je da u tim radionicama nastaju nova prijateljstva i lijepo iskorišteno vrijeme.