Radionice

Radno-okupacione radionice

Efikasnost ekspresivnih tehnika u odnosu na običnu verbalnu komunikaciju imaju i svoju anatomsko-fizološku utemeljenost. Naime, naši osjećaji i stanja bolje korespondiraju sa desnom- sintetičkom i intuitivnom hemisferom mozga, nego s lijevom –analitičkom i kauzalnom hemisferom u kojoj je smješten i centar za govor. Isto tako, posebno je značajno da naši mehanizmi odbrane i potiskivanje emocija (racionalizacija, negiranje, projekcija) zahvataju upravo kognitivne sfere, mišljenje i govor, pa je zbog toga važno raspolagati i onim tehnikama koje omogućavaju izražavanje i upoznavanje vlastitih emocija i stanja putem nekih drugih kanala koji nisu racionalno- verbalni, a ekspresivne tehnike nam upravo otvaraju takvu mogućnost. Cilj naših radionica je upravo jačanje kreativnog potencijala naših korisnika, kao i pružanje prilike da svoje unutrašnje stanje i vanjsku situaciju upoznaju na različite načine, što im omogućuje kreativnu prilagodbu njihovoj svakodnevnici. Art terapija/radionica Pojam art terapija (Art Therapy) se odnosi na terapiju kroz likovni izraz. Art terapija spada u grupu kreativnih terapija ili terapija umjetnošću(Arts Therapies), Art terapija je vrsta psihoterapije u čijem je fokusu likovno izražavanje kao sredstvo ekspresije emocija i misli, te razrješavanja psiholoških konflikata. U našem udruženju art radionica se održava dva puta sedmično, grupu čini 15 (petnaest) korisnika i voditelj radionice. Voditelj art terapije stimuliše,prati i nadzire rad i krativnost korisnika u izradi slika, nakita, kutijica za nakit, čestitki ciljano kreiranih za svaki praznik i priliku. Svi proizvadi bivaju na najindividualniji i najdekorativniji način izrađeni. Materijali koji se koriste i nabavljaju služe još većoj autentičnosti naših proizvoda, tako da se slike izrađuju zrnevljem, staklom, suhim i vještačkim cvijećem, boje se akrilikom, voštanim bojama. Izrađujemo i slike na staklu, kutijice se dekoriraju perlicama, dekupaž tehnikom, dekorativnim platnom, sprejevima, školjkama i kamenčićima, staklom i sl. Ukrasne flaše i nakit su također, unikatni proizvodi naše art radionice. IMG_2590 Radionica za izradu ramova Najveći značaj ove radionice ogleda se u kompletiranju i finišu proizvoda nastalih u art radionici. Voditelj radionice i korisnici, kategorično odabrani s lahkom intelektualnom poteškoćom, rade na izradi dimenzionalno i nijansno odgovarajućeg rama za slike. Postavljanje rama na sliku predstavlja kompletiran proizvod koji je po tome spreman za prodajnu izložbu. 12471578_1542954592683328_674249695282047244_o Keramička radionica Ova radionica je za naše udruženje od posebnog značaja jer uključuje sve korisnike bez obzira na kategoriju njihove intelektualne poteškoće. U ovoj radionici se direktno forsira kreativnost i fina motorika članova. Korisnici oblikuju po želji ili po zadatku oblike od gline koji se onda uz pratnju voditelja dovršavaju pečenjem, bojenjem i ukrašavanjem. 12998207_1583431248635662_3345676770072043854_o   Radionica za izradu sapuna Zahvaljujući donaciji iz Francuske naše udruženje raspolaže posebno prilagođenoj mašini za izradu sapuna. Zbog specifičnosti i boljeg nadzora nad radom korisnika, osmišljen je poseban raspored učestvovanja u ovoj radionici. Naime, pored voditelja tu su i tri korisnika koji se mijenjaju iz sedmice u sedmicu, kako bi svi imali priliku da budu kreatori u izradi. 12177423_885802768170502_230652268_o  Tkačka radionica Korisnici ali i uposlenici „Oaze“ s ponosom ističu i svoje proizvode nastale u tkačkoj radionici. Ova radionica je vid okupacione terapije u kojoj u međuvremenu postoji čitav atelje rukotvorina. I u ovoj radionici ima zadataka za svakog korisnika bez obzira na njegove sposobnosti. Učestvuju članovi s lahkim, umjerenim i teškim intelektualnim poteškoćama. 13047899_1583431905302263_5637233691764710147_o Svijećarska radionica Proizvodi ove radionice nude razne oblike svijeća, također aranžirane za posebne prilike s individualnim i unikatnim ukrasima. Voditelj radionice koordinira cijeli postupak stvaranja i dizajniranja svijeća. Radi opreznosti u radu s vrelim voskom u ovoj radionici radi pet naših korisnika uz nadzor voditelja. 13048229_1583433435302110_47018971363591245_o

PROJEKAT FINANSIRA OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO