“Djevojke na trčanju”

U nedjelju 10.septembra na Vilsonovom šetalištu održana je trka pod nazivom “Djevojke na trčanju” u organizaciji Udruženja Sarajevo Marathon. Udruženje OAZA i njene članice uzele su učešće na ovoj prelijepoj manifestaciji za sve djevojke i žene. Održana je i prva promocija i najava SPORTSKIH IGARA OAZE 2017 koju Udružnje OAZA organizuje u okviru projekta “Sport je moje pravo” koju finansira Švedska nevladina organizacija MyRight i SIDA.

Ovo je praktična primjena UN konvencije o pravima osoba sa invaliditetom da se aktivno bave sportom i rekreacijom …..shodno tome zahvaljujemo se Udruženju Sarajevo Marathon koji podržava naše nastojanje da ovoj populaciji omogućimo ukljućenost u lokalnu zajednicu.

Udruženje Oaza

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ osnovano je još 1960.godine od strane roditelja i prijatelja ove nama drage populacije. Udruženje trenutno broji 536 korisnika osoba sa intelektualnim teškoćama. „Oaza“ nudi razne sadržaje u cilju unapređenja i stimulacije psiho-fizičkih sposobnosti naših korisnika. Okupacione radionice su jedna posebna oblast koja svakodnevno rezultira unikatnim rukotvorinama naših korisnika i voditelja radionica. Art , tkačka radionica, radionica za izradu sapuna, keramička radionica te sviječarska razvijaju grubu i finu motoriku ali najvažnije nam je da u tim radionicama nastaju nova prijateljstva i lijepo iskorišteno vrijeme.